On hienoa, että meillä on Youtube. Se tarjoaa meille jopa vammaisuuden kuvia ja esittää tapoja suhtautua vammaisuuteen. Tarkoitus on varmasti ihan hyvä, mutta käytännössä se tuntuu kuitenkin putoavan syrjimisen puolelle. Annanpa esimerkin.

Kaverini lähetti minulle vähän aikaa sitten linkin, joka vei Youtube-videoon nimeltään The Best Dance Ever.... (Makes You Cry) eli Paras video ikinä.... (saa itkemään). Odotin tietysti kaunista ja liikuttavaa koreografiaa yhdistettynä koskettavaan musiikkiin. Minulle oli yllätys, että tanssiesityksen sisältö ei ollut kovinkaan surullinen, ennemminkin kuvailisin sitä toiveikkaaksi ja herkäksi.

Mutta asia mikä saa ihmiset itkemään onkin se, että tanssijat ovat vammaisia. Videon esittelytekstissä kerrotaan esittäjistä seuraavaa: a guy who lost his leg dances with a girl who lost her arm in a car accident. Eli kotimaisella poika, joka menetti jalkansa tanssii tytön kanssa, joka menetti kätensä auto-onnettomuudessa. Jep. Eli tanssi on todella hyvä, mutta sen esittäjistä ei tarvitse kertoa nimeä, vaan paremmin heitä identifioi puuttuvat raajat. Ja onko tanssi todella hyvä vai onko se hyvä vain siksi, että esittäjät ovat vammaisia? Itse epäilen, että jos tanssijat olisivat ei-vammaisia, niin se ohitettaisiin ilman sen suurempaa huomiota, eikä video olisi kerännyt lähes kahta miljoonaa osumaa

Tanssijat ovat selvästi ammattilaisia ja esitys on hyvä. Epäilen, että he eivät ole mielissään, että esitys saa huomiota ja kehuja vain siksi, että raajojen yhtenlaskettu määrä ei ole se kahdeksan. Jos joskus saavutan tavoitteeni, että väittelen tohtoriksi, en haluaisi väitöstilaisuuden otsikoksi Nainen, joka on sähköpyörätuolissa väittelee tänään aiheesta X. Tai no ehkä sitten, jos vastaväittäjä olisi vaikka Pääsee Portaita ja kustos Pystyy Kävelemään. Jos siis ovat vammattomia. Ja siinä tietysti otsikko vasta olisikin, jos koko tilaisuuden kolme tärkeintä henkilöä olisivat kaikki vammaisia. Olisiko vaikka Vammanen väitöstilaisuus tarpeeksi kuvaava otsikko?

Ja lopuksi tietysti tarjoan videon. Muistakaa nenäliinapakkaus!

Soile